Siirry sisältöön

Ruokalistan oikeinkirjoituskysymyksiä

Ohje lyhyesti

Ruokalista on omanlaisensa luettelomainen tekstilaji, joka on merkintätavoiltaan yhtenäinen kokonaisuus.

Ohjeen osat ovat seuraavat:

Koko ohje

Ruokalistan osat: alkukirjain ja sijamuodot

Ruokalistan osat eli annosten nimet esitetään tavallisesti allekkain omilla riveillään. Kukin omalta riviltään alkava listan osa kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, vaikka kyseessä olisi yksi sana. Pisteitä tai pilkkuja ei tarvita allekkaisten osien välissä.

Annosten nimet voidaan esittää joko perusmuodossa (lohikeitto) tai taivutettuina, partitiivimuotoisina (lohikeittoa). Molemmat vaihtoehdot ovat ruoka-aineista ja -lajeista puhuttaessa yleensä mahdollisia. Perusmuoto esittää annoksen kokonaisuutena, partitiivi puolestaan ilmaisee rajaamatonta määrää.

Päivän lounasvaihtoehdot

Lohi-pastavuoka

Broilerikiusaus

Punajuuri-linssi-kasviskiusaus

Illallismenyy

Kalalautanen à la Chefs, vihersalaattia ja pähkinävinegrettiä

***

Ankan rintafileetä, sitruuna-perunapyreetä, kasvisnyytti ja dijonkastiketta

***

Sitruunajäätelöä, tuoreita marjoja  

***

Jos annoksen sisältöä kuvaillaan, kuvaus esitetään tavallisesti omalla rivillään annoksen nimen perässä:

Keilaajan burgeri

Jauhelihapihvi, juusto, salaatti, punasipuli, tomaatti, pekoni, chilimajoneesi, ranskanperunat, BBQ-dippi

Kalastajan salaatti

Salaattisekoitus, tomaatti, kurkku, punasipuli, lohi, katkarapu, chilimajoneesi

Lehtipihvi

Naudan ulkofilee, aromivoi, paahdettuja vihanneksia, friteerattuja sipulirenkaita ja grillitomaatti

Kylmäsavulohi-ravunpyrstöpasta

Pastaa, kylmäsavustettua lohta, ravunpyrstöjä, crème fraiche -kastiketta, punasipulia, sitruunaa ja parmesaanijuustoa

Lohikeitto à la Pikku Myy

Ruokalistoissa käytetään annoksen nimen yhteydessä usein ranskankielistä ilmausta à la, joka tarkoittaa ’tapaan’:

Kermainen lohikeitto à la Pikku Myy [= kermainen lohikeitto Pikku Myyn tapaan]

Salaatti à la Kämp [= salaatti Kämpin tapaan]

Huomattakoon, että suomenkielinen tapaan-ilmaus ei tee ruokalistasta vähemmän hienoa.

Erikseen tilauksesta valmistettavien annosten otsikkona käytetään ruokalistoissa usein ilmausta à la carte -annokset.

Räiskäleitä mansikkahillolla?

Ruokalistoissa näkee käytettävän myös -lla-/-llä-päätteistä adessiivisijamuotoa: räiskäleitä mansikkahillolla. Rennon sävyiseen ruokalistaan ilmaustyyppi sopii, mutta vaihtoehtoinen ilmaustapa on tyylikkäämpi:

Tyyliltään mielipiteitä jakava ilmaustapaNeutraali ilmaustapa
räiskäleitä mansikkahillolla
räiskäleitä, mansikkahilloa ~
räiskäleitä ja mansikkahilloa ~
räiskäleitä mansikkahillon kera
pizza kolmella vapaavalintaisella täytteelläpizza, kolme vapaavalintaista täytettä ~
pizza, johon voi vapaasti valita kolme täytettä


Lisätietoa toisessa ohjeessa

Lisätietoa muualla

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta