Ruokalajien, elintarviketyyppien yms. nimitykset kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Tuotenimissä sekä muissa erityisesti nimetyissä tuotteissa on iso alkukirjain.
kalakukko, ratatouille, janssoninkiusaus
Reissumies, Lapin Kulta
Ellen Svinhufvudin kakku
Ruokalajien, elintarviketyyppien yms. nimitykset ovat lajinimityksiä eli ne kirjoitetaan yleisperiaatteen mukaisesti pienellä alkukirjaimella samaan tapaan kuin esimerkiksi kasvi- tai eläinlajien nimitykset:
jauhelihapihvi, joulutorttu, kreikkalainen salaatti
wrap, bouillabaisse, ratatouille, coq au vin
duchesseperunasose, béchamelkastike
rouheciabatta, cashew-karpaloleipä
Nimityksen osana voi olla paikan tai henkilön nimi. Yleensä näillä ei kuitenkaan viitata konkreettisesti kyseiseen paikkaan tai henkilöön, vaan kyse on tietynlaisesta ruokalajista tai tuotetyypistä. Siksi alkukirjain on pieni.
karjalanpiirakka (tietynlainen piirakka)
italiansalaatti, ranskankerma
janssoninkiusaus, oskarinleike
runebergintorttu, aleksanterinleivos
talon pyttipannu, pappilan hätävara
edam ~ edamjuusto (~ edaminjuusto)
brie ~ briejuusto (~ brienjuusto)
gouda ~ goudajuusto (~ goudanjuusto)
Isoa alkukirjainta käytetään kuitenkin, jos ruokalaji, leivonnainen tms. sekä sen nimen osana esiintyvä erisnimi ovat suomalaisittain suhteellisen tuntemattomia tai jos siihen sisältyvät sekä etu- että sukunimi:
Schwarzwaldin torttu
Ellen Svinhufvudin kakku
Joskus erisnimen ja yleissanan rajankäynti – toisin sanoen ruokalajin tuttuuden ja outouden arvioiminen – on vaikeaa, ja silloin molemmat kirjoitustavat ovat mahdollisia:
parmankinkku ~ Parman kinkku
Jos ruokalaji on esimerkiksi jonkin ravintolan nimikkoruoka, sen nimi kirjoitetaan isolla alkukirjaimella:
Gascognen kaalikeitto, Herttuan silakkapihvit, Mannerheimin kalaseljanka
Rekisteröidyt tuotenimet kirjoitetaan isolla alkukirjaimella:
Pehtoori, Leijona, Ballerina
Tuotenimien kirjoitusasu saattaa olla logomainen ja sellaisenaan suomen kielen oikeinkirjoitussuositusten vastainen. Pakkaustekstit voivat muutenkin sisältää kirjavia merkintätapoja. Tavalliseen tekstiin nimet kannattaa kuitenkin kirjoittaa yleissuositusten mukaisesti.
Vaikka esimerkiksi pakkauksessa lukisi ”Ranskalainen Salaatinkastike”, ”3-viljan leipä” tai ”YRTTI TUOREJUUSTO KEVYT”, kirjoitetaan ne tekstiin yleiskielen suositusten mukaisesti (seuraavissa esimerkeissä X = tuotteen valmistajan nimi):
X:n ranskalainen salaatinkastike on maukasta.
Uutuutena tarjolla oli X:n 3 viljan leipää ~ X:n kolmen viljan leipää.
Tarjolla on X:n kevyttä yrttituorejuustoa.