Sellaisten sanojen kuin maitse, meritse, kiertoteitse, valitusteitse, sähköpostitse lopussa on aines -itse. Ne ilmaisevat mm. kulkemisen reittiä tai sanoman välittymisen keinoa tai tapaa. Muotoa kutsutaan kieliopissa nimellä prolatiivi.
• Prolatiivimuodot tarjoavat usein tiiviin vaihtoehdon postpositiorakenteille tai -lla-päätteisille eli adessiivisijaisille ilmauksille:
-itse-muoto eli prolatiivi Postpositio- tai -lla-päätteinen ilmaus maanteitse maantietä pitkin netitse netin kautta puhelimitse puhelimen välityksellä, puhelimella
Tartunta saadaan hengitysteitse esimerkiksi pölyn mukana.
Asukkaat yrittivät valitusteitse estää kaupungin vedenoton.
Pahimmat erot EU:n ja Suomen välillä korjataan asetusteitse ensi keväänä.
Nainen yritti hälyttää poliisia paikalle puhelimitse.
Liput voi tilata netitse tai kännyköitse.
sähköpostitse tai paperitse toimitettu hakemus
Äänistä valtaosa annettiin internetitse.
Löysin haastateltavat twitteritse ~ Twitteritse.
-itse-loppuisia sanoja voi periaatteessa muodostaa monista muistakin sanoista kuin edellä mainituista, jos vain kulkureitin tai keinon merkitys pääsee esille. Yleensä ne saavat kuitenkin enemmän tai vähemmän humoristista sävyä:
tulla takaovitse (’takaoven kautta’)
kulkea tunnelitse (’tunnelin kautta’)
bussi kulkee Tampereitse (’Tampereen kautta’)
• -itse-loppuiset sanat eivät voi saada samanmuotoista (kongruoivaa) määritettä, toisin kuin substantiivien sijamuodot. Esimerkiksi seuraava ilmaus ei ole mahdollinen: ”pienitse puhelimitse” (vrt. pienellä puhelimella, pienin puhelimin).
• Post- tai prepositioina käytettäviä -itse-loppuisia sanoja ovat mm. ohitse, lävitse, ylitse, alitse sekä editse, lomitse, sivuitse, välitse, vieritse.
Meritse: sijamuoto vai johdos? Ks. Lisätietoa muualla (Iso suomen kielioppi § 1265).