Eräillä -oida/-öidä-loppuisilla verbeillä (kuten ahkeroida) on kaksi taivutusmuotoa, lyhyempi -oi/-öi-aineksinen ja pitempi -oitse/-öitse-aineksinen. Pitempi on käytännössä harvinaisempi.
ahkeroida: ahkeroi ~ ahkeroitsee
mellakoida: mellakoi ~ mellakoitsee
Verbien arvioida, rekisteröidä kaltaisten -oida, -öidä-loppuisten verbien taivutusmuodossa on yleensä -oi-, -öi-aines. Niiden nykyhetkeen tai tulevaan viittaava preesensmuoto ja menneeseen viittaava imperfektimuoto ovat samat:
Hän luennoi tutuilleen tänään ja huomenna.
Hän luennoi tutuilleen eilen.
Monilla -oida/-öidä-loppuisilla verbeillä on lisäksi pitempi -oitse/-öitse-aineksinen muoto, jossa preesens ja imperfekti ovat erilaiset:
isännöitsee (preesens)
isännöitsi (imperfekti)
Periaatteessa kahdella tavalla (-oi- tai -oitse-asussa) taipuvat mm. seuraavan taulukon verbit. Pitempi muoto on käytössä selvästi harvinaisempi.
-oi-muoto -oitse-muoto ahkeroida ahkeroi (~ ahkeroitsi) aterioida aterioi (~ aterioitsi) haravoida haravoi (~ haravoitsi) isännöidä isännöi (~ isännöitsi) luennoida luennoi (~ luennoitsi) mellakoida mellakoi (~ mellakoitsi) tupakoida tupakoi (~ tupakoitsi) urakoida urakoi (~ urakoitsi)
Aseistettu joukko mellakoi Egyptissä.
Nuoret mellakoitsivat kadulla vihaisina yhteiskunnalle.
Eduskunnassa meitä isännöi kansanedustaja NN.
Kaupungintalolla meitä isännöitsi NN.
Oululaistutkijat luennoivat Tekniikan päivillä.
Eräät opettajat luennoitsivat ilman apuvälineitä.
Monet tekijää tarkoittavat substantiivit on yleiskielessä kuitenkin muodostettu verbin pitemmästä muodosta, vaikka rinnalla on usein myös lyhyempi muoto:
luennoitsija ~ luennoija
mellakoitsija ~ mellakoija
tupakoitsija ~ tupakoija
urakoitsija ~ urakoija
Huom. Sanojen isännöitsijä ja isännöijä merkitys on eriytynyt niin, että isännöitsijä on ammattinimike, isännöijä taas on käytöltään väljempi.