Siirry sisältöön

Nimenvalinta: pääkaupunkiseutu, Suur-Helsinki ja Helsingin seutu

Ohje lyhyesti

Pääkaupunkiseutuun kuuluu neljä kaupunkia: Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa. Nimeä Suur-Helsinki käytetään joskus samassa merkityksessä, mutta sillä voidaan joissain yhteyksissä tarkoittaa laajempaakin aluetta. Siksi sen käyttöä viranomaiskielessä on hyvä välttää. Ilmaus Helsingin seutu on yleisessä kielenkäytössä väljempi kuin pääkaupunkiseutu.

Koko ohje

Nimityksistä pääkaupunkiseutu, Suur-Helsinki ja Helsingin seutu täsmällisimmin rajattavissa on pääkaupunkiseutu. Kuntaliitossa ja muissa virallisissa kunnallisissa yhteyksissä pääkaupunkiseutu käsittää nimittäin seuraavat neljä kaupunkia: Helsingin, Espoon, Kauniaisen ja Vantaan.

Joskus ilmausta Suur-Helsinki on käytetty samassa merkityksessä kuin pääkaupunkiseutu, mutta esimerkiksi viranomaiskielessä sen käyttöä pyritään välttämään. Sitä ei tarvita, kun pääkaupunkiseutu on jo vakiintunut sekä viralliseen että epäviralliseen käyttöön. Toisaalta Suur-Helsinki sisältyy joihinkin yritysten ja yhdistysten nimiin, joissa se ei viittaa täsmällisesti tiettyihin kuntiin vaan antaa avaramman mielikuvan laajasta alueesta. Nimityksen käyttöä ei kannata lisätä merkityksen epämääräisyyden takia.

Nimitys Helsingin seutu voi olla yleisessä kielenkäytössä väljempi kuin pääkaupunkiseutu, mutta viranomaiskielessä silläkin on tarkka sisältö. Jos esimerkiksi tilastoissa käytetään ilmausta Helsingin seutu, mukaan lasketaan 14 kuntaa, nimittäin Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kirkkonummi, Vihti, Nurmijärvi, Tuusula, Kerava, Järvenpää, Hyvinkää, Mäntsälä, Pornainen ja Sipoo.

Helsingin seutu -nimityksestä on pidettävä erossa Helsingin seutukunta, joka liittyy valtakunnalliseen, vuoden 2014 alussa lakkautettuun seutukuntajakoon. Helsingin seutukuntaan kuuluivat osittain samat, osittain eri kunnat kuin viranomaisten Helsingin seutuun: Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Siuntio ja Tuusula.

Tiesitkö?

Seutukunta ja seutu

Vuoden 2013 loppuun saakka Suomi oli jaettu useasta kunnasta koostuviin seutukuntiin. Näillä kunnilla oli yleensä yhteistyötä hallinnon, talouden ja sivistystoimen aloilla sekä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Seutukuntien nimet oli virallisesti vahvistettu, ja ne olivat tyyppiä Oulun seutukunta, Suupohjan seutukunta. Vaikka seutukuntajako ei ole enää virallinen, sitä käytetään edelleen tilastoissa.

Entisten seutukuntien alueiden nimityksissä voi edelleen käyttää lyhyempää, epävirallista nimitystä seutu. Tällöin ilmaus on tyyppiä Oulun seutu, jossa alkuosana on paikannimen -n-loppuinen eli genetiivisijassa oleva muoto, ja jälkiosana on siitä erilleen kirjoitettuna sana seutu:

  • Oulun seutu
    Kouvolan seutu
    Lahden seutu

Kirjoitusasu ei siis ole ”Oulu-seutu” tai ”Ouluseutu”. (Huom. esimerkiksi vanhoissa paikannimissä Oulujärvi ja Oulujoki sana oulu oli vielä käytössä ’tulvaa’ merkitsevänä yleissanana, ei paikannimenä.)

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta