Kun yleissanasta tulee selvästi yhteen paikkaan viittaava nimi, se kirjoitetaan isolla alkukirjaimella:
Kauppatori (yksi tietty tori Helsingin kauppatoreista)
Kun erisnimeä käytetään johonkin piirteeseen viittaavana luokittelevana yleissanana, se kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella:
Olet varsinainen einstein!
Joskus nimi voidaan kirjoittaa joko isolla tai pienellä alkukirjaimella. Kirjoitusasun valintaan vaikuttaa, viitataanko nimellä tiettyyn yksilöityyn kohteeseen (iso alkukirjain) vai käytetäänkö sitä luonnehtimaan tietyn tyypin edustajaa ominaisuuksineen (pieni alkukirjain) :
Manala ~ manala
Joulupukki ~ joulupukki
Muumi ~ muumi
Ruotsin-laiva ~ ruotsinlaiva
• Isolla alkukirjaimella kirjoitettavan erisnimen ja pienellä alkukirjaimella kirjoitettavan yleissanan eli yleisnimen ero on tavallisesti selvä (esim. Musti ja koira). On kuitenkin tapauksia, joissa käyttöyhteys ratkaisee, onko kyseessä yleissana vai erisnimi:
Huomenna paistaa aurinko.
Maa ja muut planeetat kiertävät Aurinkoa.
• Yleissanakin voi kehittyä erisnimeksi, jos se sellaisenaan yksilöi viittauskohteensa. Esimerkiksi yleissana luoto voi käytössä viitata aina johonkin tiettyyn luotoon, jolloin se voidaan katsoa yksilöiväksi nimeksi ja kirjoittaa isolla alkukirjaimella: Luoto. Niin ikään esimerkiksi Helsingissä on useita toreja ja kauppatoreja, mutta vain yksi tietty tori on Kauppatori.
• Vastaavasti erisnimet voivat menettää erisnimisyyttään, kun niitä käytetään viittaamaan johonkin piirteeseen. Jos henkilöä kutsutaan vaikkapa einsteiniksi, ilmaistaan esimerkiksi, että hän on lahjakas Albert Einsteinin tavoin. Myöhästelevää henkilöä puolestaan voidaan kutsua mattimyöhäiseksi. Tällaisessa käytössä nimi ei siis yksilöi, vaan luokittelee kohteensa kuuluvaksi muiden vastaavien joukkoon, joten se kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.
Erisnimiä käytetään yleissanoina myös sanonnoissa, esimerkiksi ottaa ritolat ’karata, paeta, häipyä paikalta’. Tavaramerkiksi rekisteröity nimikin saattaa kielenkäytössä muuttua yleissanaksi:
kännykkä
mono
• Usein sellaiset erisnimen sisältävät ilmaukset, joissa erisnimen merkitys ei ole kokonaan häipynyt taustalle, on mahdollista kirjoittaa joko isolla tai pienellä alkukirjaimella:
braillekirjoitus ~ Braillen (piste)kirjoitus
Pilates ~ pilates
Jehovan todistajat ~ jehovantodistajat
Pekkas-päivä ~ pekkaspäivä
Suomen mestaruus ~ suomenmestaruus
Puolueiden ja järjestöjen virallisten nimien rinnalla käytetään myös yleisempiä luonnehdintoja tai epävirallisia nimityksiä. Niinpä kuulutaan Marttaliittoon tai Vihreään liittoon, mutta käydään marttojen tai vihreiden kokouksissa.
• Kuvitteellisten paikkojen, olentojen ja henkilöiden nimet voi usein tulkita joko erisnimiksi tai yleissanoiksi:
kyöpeli ~ Kyöpeli, manala ~ Manala, tuonela ~ Tuonela
Nukkumatti ~ nukkumatti, Joulupukki ~ joulupukki, Muumi ~ muumi
• Varsinaiset lempinimet kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, mutta joskus rajat häilyvät. Esimerkiksi autojen lempinimissä voidaan käyttää myös pientä alkukirjainta. Olennaista alkukirjaimen valinnassa on, käsitetäänkö nimen tarkoite lajinsa edustajaksi vai yksilöidyksi kohteeksi.
Mersu ~ mersu
Sitikka ~ sitikka
• Tietokoneen näppäimistön näppäinten nimet kirjoitetaan tavallisesti sitaattilainoina isolla alkukirjaimella. Myös pieni alkukirjain on mahdollinen:
Alt Gr -näppäin ~ alt gr -näppäin
Back Space -näppäin ~ back space -näppäin
Esc-näppäin ~ esc-näppäin
Ohjetta on päivitetty 9.2.2018.