Siirry sisältöön

Alkukirjain paikannimissä

Ohje lyhyesti

Paikannimet kirjoitetaan isolla alkukirjaimella: Pitkäjärvi, Saimaa, Tampere. Moniosaisissa nimissä kirjoitetaan isolla vain ensimmäinen sana, elleivät muut osat ole erisnimiä: Atlantin valtameri, Pikku Huopalahti.

Nimeen kuuluva määriteosa kirjoitetaan isolla alkukirjaimella silloin, kun kyseessä on maantieteellinen alue (Etelä-Savo, Järvi-Suomi), ja pienellä alkukirjaimella silloin, kun se luonnehtii paikkaa jonkin ominaisuuden kannalta (nyky-Suomi).

Koko ohje

Paikannimet, esimerkiksi maiden, kaupunkien, kylien ja katujen sekä merien ja järvien nimet, kirjoitetaan isolla alkukirjaimella:

Suomi
Kemi
Impivaara
Keskuspuisto
Hämeentie
Vuorikatu

Perämeri
Jäämeri
Päijänne

Jos nimi koostuu useasta osasta, kirjoitetaan isolla alkukirjaimella vain ensimmäinen sana, elleivät muut sanat ole erisnimiä:

Pohjoinen jäämeri
Etelä-Kiinan meri

Sörnäisten rantatie
Aleksis Kiven katu
Pieni Roobertinkatu

Nimeen kuuluva määrite tai määriteosa kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, jos kyseessä on maantieteellinen alue. Esimerkiksi nimi Manner-Suomi rajaa Suomesta alueen, johon eivät sisälly Ahvenanmaa ja saaristot. Vastaavasti kirjoitetaan myös seuraavat nimet:

Latinalainen Amerikka
Pienet-Antillit
Etelä-Eurooppa
Manner-Eurooppa

Järvi-Suomi
Vakka-Suomi
Tunturi-Lappi

Jos määrite luonnehtii paikkaa jonkin ominaisuuden kannalta, se kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella:

entisajan Eurooppa
koti-Suomi
ruuhka-Suomi

natsi-Saksa
neuvosto-Viro
nyky- New York

Isolla alkukirjaimella kirjoitetaan tiettyä aluetta tarkoittavat kuvaannolliset ilmaukset. Ne ovat kokonaisuutena erisnimiä, mutta jälkiosa (esimerkiksi itä, maailma) ei ole erisnimi:

Hedelmällinen puolikuu
Vanha maailma

Kaukoitä
Lähi-itä

Syvä etelä
Villi länsi

Sen sijaan pienellä kirjoitetaan muun muassa seuraavat paikkaa luonnehtivat ilmaukset, jotka eivät ole kiteytyneet nimiksi:

arabimaat
länsimaat
preeria

Tiesitkö?

Myös paikannimien puhekielisissä muodoissa on iso alkukirjain:

  • Mansku
    Köpis
    Nykki

Sellaiset puhekieliset monikkomuotoiset paikannimi-ilmaukset kuin

  • asua Briteissä
    Saudeissa
    Tšekeissä
  • muuttaa Jenkkeihin
    käydä Ausseissa

pohjautuvat monikollisiin kansallisuusnimityksiin britit, tšekit sekä vastaaviin tyyliltään arkisiin ilmauksiin jenkit, saudit ja aussit. On hyvä pitää mielessä, että arkiset paikannimien ja asukkaannimitysten muodot voidaan tulkita sävyltään myös loukkaaviksi. Yleiskielisessä tekstissä onkin syytä käyttää paikoista ja asukkaista vakiintuneita, sävyltään neutraaleja ilmauksia.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta